photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Neukbaarheid als mening

© 12 april 2017 Marthijn Uittenbogaard
'Zou jij haar doen?'
'Wie, die aap?'
'Ja, aap Sylvana.'
'Nou nee. Liever neuk ik die Anne Fleur.'
'Omdat ze wit is?'
'Nee hoor, honderd keer liever dan Anne Fleur neuk of pijp ik Jaden Smith, je weet wel, die zoon van Will Smith. Jaden is echt een mooi aapje.'
'Wat zwart betreft, die zangeres, hoe heet ze, o ja, Glennis Grace, haar vind ik wel aantrekkelijk.'
'Ze heeft mij ooit bedreigd, weet je dat? "Pedotuig, afmaken", tweette ze over mij. En haar liedjes zijn niks. Als ik haar hoor zingen vallen de peren uit de bomen. Ja, bananenbomen hebben we niet in Nederland. Raar eigenlijk dat je niet gewoon een mooi bruin iemand mag neuken wanneer je daar zin in hebt. Ze zijn lager dan vuilnis. En toch doen we nu alsof ze rechten hebben.'
'Vroeger zou Oprah op een katoenplantage werken en nu heeft ze zo'n grote mond.'
'Inderdaad ja. Het kan verkeren.'Waarom schrijf ik dit stukje? Ben ik tegen kleurlingen? Nee, altijd heb ik juist extra sympathie voor de underdog. Dus voor zwervers, homo's, pedo's, asielzoekers en ook voor bruine mensen. Jaden Smith vind ik prachtig om te zien en dat hij als jongen expres een jurk aandoet soms vind ik gaaf. Ook vind ik het erg dat Sylvana zo onbeschoft behandeld wordt en dat ze zo vaak wordt beledigd en bedreigd. Ik weet hoe dat is. Glennis Grace bedreigde me echt met dat 'afmaken'; ze reageerde op een tweet van Henk Bres die ook dit soort agressieve taal heeft geuit over pedofielen.

Maar toch kom ik met dit zeer provocerende stukje, omdat ik de vrijheid van meningsuiting zeer belangrijk vind en het gevaar op de loer ligt dat we steeds minder mogen zeggen. Enkel bedreigingen moeten niet kunnen en directe oproepen tot geweld. Beledigingen horen niet thuis in het strafrecht; en die zitten er ook tussen bij de strafzaken die nu spelen.

Mijn stuk zonder context is zeer waarschijnlijk strafbaar. Of men het in de context ook als strafbaar ziet is de vraag. Ik loop een zeker risico op gedoe. Maar toch vind ik dat ik de vrijheid van meningsuiting moet verdedigen. Hier vindt u een tekst van mij die ik eerder schreef met regels aangaande de vrijheid van meningsuiting.

En aan alle bruine mensen, of zwart zoals men vaak zegt: kusje & knuffel. Hoe er met kleurlingen in de slavernijtijd werd omgegaan is een grote schande. Hoe er in de VS met kleurlingen wordt omgegaan is een grote schande. Fight The Power [= Fight The Power] van Public Enemy is nog zeer actueel.

Kritiek op dit stuk leveren mag. Liefst zonder vijfhonderd stenen.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."