photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Zondebokken aanwijzen voor onze problemen

De Groene Amsterdammer, Niet Geplaatst

© 16 februari 2018 Marthijn Uittenbogaard

Met belangstelling heb ik het artikel van Jan Willem Duyvendak gelezen in De Groene Amsterdammer van 15 februari jl. Duyvendak bekritiseert in dit stuk Ewald Engelen. Deze Engelen hekelt dat identiteitspolitiek bij linkse partijen even belangrijk is als inkomen, kapitaal en onderwijspolitiek. Eigenlijk moet links de homorechten en dergelijke maar achterwege laten of op een veel lager pitje zetten. Engelen stelt dat dit - de aandacht van links voor identiteitspolitiek en het verwaarlozen van de financiële situatie van de onderklasse - de reden is dat mensen massaal stemmen op de PVV en op FvD. Van deze stelling klopt weinig. De hoofdonderwerpen van de PVV en FvD betreffen niet in de eerste plaats de financiële posities van mensen in de onderklasse maar juist het afgeven op anderen. Issues zoals hoofddoekjes dragen op straat, Zwarte Piet, en ras - Nederland moet blank blijven - domineren deze twee partijen. De meeste mensen die op deze partijen stemmen doen dat vanwege juist deze issues. Wel denk ik dat de financiële situatie voor een groot deel van de achterban meespeelt. Maar dan indirect, in de zin van alle onvrede afreageren op zondebokken.

Duyvendak stelt dat FvD en de PVV over homorechten 'hetzelfde verhaal hebben als linkse partijen'. Dat geloof ik niet. Velen van hen maken zich dat nu eigen middels het afgeven op wat nog niet zo geaccepteerd is. Daar maakt links zich ook schuldig aan in mijn ogen. Prostitutie ligt bijvoorbeeld onder vuur als ook homo-ontmoetingsplaatsen. Eigenlijk alles wat niet zo goed past binnen een langdurige monogame relatie. De PVV en FvD voeren een politiek die slechts de overtreffende trap betreft van de politiek die de overige partijen al jaren uitvoeren. De PvdA, het CDA en de VVD zouden daar ook op uitgekomen zijn, zij gaan al jaren in diezelfde richting. Omdat men daar ook te veel luistert naar wat onder het volk leeft en dat is dus deels onvrede die men afreageert op anderen. De oplossingen blijven zo buiten beeld. Het wordt enkel erger, want een partij die eerlijk voor alle Nederlanders en diens (financiële) problemen opkomt bestaat nog altijd niet. Hooguit de SP of PvdD komen een beetje in de buurt, maar dat verdampt snel als ze oppositiepartij af zijn vrees ik.

[Citaat uit het artikel van Jan Willem Duyvendak, De Groene van 15 februari 2018:]

En weer is het de schuld van de vrouw, de homo en de migrant. Tenminste als we Ewald Engelen moeten geloven in De Groene van 1 februari: 'De belangrijkste teloorgang van links is volgens mij de terreur (sic) van de identiteitspolitiek waar Nederland nu al dertig jaar onder lijdt. (...) Inkomen, kapitaal en onderwijskwaliteit zijn kennelijk even belangrijk als hoofddoekjes, kinderfeestjes en seksuele gebruiken'. Het staat er echt: dat er wordt gediscussieerd over Zwarte Piet, dat moslims hun godsdienstvrijheid verdedigen en dat homo's hebben gestreden voor de openstelling van het huwelijk, is de hoofdoorzaak van de teloorgang van links. Homo's, feministen en zwarte activisten zijn vervelende aandachtstrekkers die afleiden van waar het werkelijk om zou moeten gaan: klassenstrijd.

Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."