photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Poster Armani Junior

© 22 mei 2004 Marthijn Uittenbogaard
Onlangs zorgde een poster van Armani Junior voor opschudding in Groot-Brittannië. Er kwamen 74 klachten binnen bij de reclame codecommissie. De poster zou kinderen seksualiseren. Op de poster was een zittende puberjongen te zien met een blote bast, lang blond haar en met een opvallend grote kralenketting. Hij had wel 'keurig' een broek aan overigens. Een spijkerbroek van het merk Armani Junior.

Wat is nou eigenlijk het probleem? Een jongen met een blote bast zien we toch wel vaker? Het feit dat de poster op velen een erotische uitstraling heeft komt vooral door de 'feiten'. Namelijk de jongen heeft lang blond haar alsook een grote kralenketting om. Doordat hij kenmerken van een meisje bezit, althans zo ziet men dat vandaag de dag nog altijd, kan men de erotische lading ineens niet meer ontkennen! Met alleen een blote bast zal men eerder geneigd zijn de erotiek niet te willen erkennen. Anders ben je zelf een pedofiel namelijk. Iets wat normaal is gaan erotiseren doe je niet.

Tot voor kort mochten alleen meisjes en vrouwen mooi en erotisch zijn. Bij mannen en jongens rust hier nog altijd een taboe op. De kinderkleding voor meisjes is vaak erotisch en hoerig te noemen. Bij jongens eigenlijk totaal niet. Zij dragen eerder ont-erotiserende kleding zoals bijvoorbeeld 'tent'-broeken. (Uitgezonderd mouwloze T-shirts; het begin van verandering is in zicht.)

Het zijn vooral macho-achtige types en personen die in een hiërarchie denken, die moeite hebben met het doorbreken van dit taboe. Meisjes en vrouwen moeten mooi zijn om mannen te behagen. Zij, op hun beurt mogen niet veel eisen stellen aan jongens en mannen. Deze zijn namelijk meerderwaardig in hun ogen. Ditzelfde kun je ook terugzien in videoclips en erotische films op televisie. Een vrouw mag erotiek beleven met een andere vrouw, terwijl je nooit mannen erotisch met elkaar bezig ziet. Anders zou in ieder geval één van de twee zich verlagen tot een 'minderwaardige' vrouw. Ook zijn vrouwen en meisjes broeken en pakken mogen gaan dragen. Tot voor kort werd dit gezien als mannenkleding. Toen ik op de lagere school (heet nu basisschool) zat, was er één meisje begonnen met het dragen van broeken. Zij werd hierom het 'broekenmeisje' genoemd. De verandering is dus snel gegaan. Er bestaan overigens in Nederland nog enkele streng gereformeerde scholen waar meisjes verplicht een rok of een jurk moeten dragen. Wanneer wordt het geaccepteerd dat mannen en jongens rokken en jurken gaan dragen? Nu wacht je bespotting en het roept agressie op bij macho-mannen. Officieel valt dit verbod volgens mij nog onder de wet 'tegen de goede zeden'. Niet dat het expliciet genoemd wordt in de wetgeving maar met de wet 'tegen de goede zeden' is alles te verbieden. In Amsterdam zal de politie je wel met rust laten wanneer je in een jurk over straat loopt, in Staphorst zal dit niet het geval zijn vrees ik. In Amsterdam echter wekt het wel de blinde woede van de macho-mannen. Iets soortgelijks zag je bij het potenrammen. De macho-mannen, met sluimerende homogevoelens, deden hier voornamelijk aan.

Zal Armani nou lijden onder deze protesten? Natuurlijk niet. Jonge schoonheid is in. Calvin Klein verkocht veel meer ondergoed na hun geruchtmakende 'kinderporno' reclamefilmpjes. Bij Michael Jackson namen ze onlangs een Calvin Klein onderbroek in beslag om de één of andere reden. Vereniging Martijn moet eigenlijk nu al gaan denken hoe we kinderen kunnen beschermen tegen uitbuiting. Straks krijg je waarschijnlijk talloze kindersterretjes die er eigenlijk niet zelf voor hebben gekozen. De wereld draait te veel om geld.

Erotische mannen- en jongenskleding begon in de jaren zeventig gewoon te worden. Echter de 'acceptatie' van homoseksualiteit gooide roet in het eten. Hetero's wilden niet als homo te boek staan. En daaropvolgend wilden homo's niet meer als nichterig gezien worden. Ik voorspel dat in de nabije toekomst jongens ook naveltruitjes en (weer) zeer korte strakke broekjes gaan dragen met zomers weer. Het geheel opgefleurd met kettingen en arm- en enkelbanden. De zomers gaan nog leuker worden voor boylovers.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."