photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Media demoniseren mensen die een debat op de agenda willen plaatsen over een onderwerp dat taboe is - Manipuleren is ook liegen

© 10 december 2019 Marthijn Uittenbogaard

RTL Nieuws kwam gisteren met het bericht dat ex-leden van Martijn gewoon doorgaan met hun activiteiten en dat ze tips om kinderen te misbruiken verspreiden op een besloten e-maillijst. Hoe zit het echt?

Mensen die wetsverandering nastreven en onderzoeken willen bespreken, waaruit blijkt dat veel pedoseksuele relaties niet negatief worden ervaren door de jongere partner, kunnen hierover met elkaar discussiëren. In de praktijk is dit helemaal niet zo eenvoudig. Op Discord bijvoorbeeld, had een zekere Amos Yee een groep aangemaakt en daar zaten tientallen mensen. Echter, Discord deleette de hele groep, inclusief alle accounts van de deelnemers. Amos startte een nieuwe groep en nog eentje en nog een meen ik. Telkens werden de groepen vroeg of laat verwijderd door Discord. Mijn vriend Norbert de Jonge, waar ik al twee decennia zeer close mee bevriend ben, die overigens niet op deze Discord-groepen zat, dacht: we hebben een eigen site nodig. Ook omdat Amos Yee pro-pedo filmpjes op Youtube had gezet en ook daar vanaf werd gegooid. Amos had een paar honderdduizend volgers daar hij bekend was als kind-acteur en later als criticast van de islam, waarvoor hij terecht moest staan in Singapore. Hij is later naar de Verenigde Staten gevlucht omdat daar meer vrijheid van meningsuiting is dan in Singapore.

Wil je een eerlijke discussie houden over pedoseksualiteit gebaseerd op wetenschappelijke studies dan is dat bijna onmogelijk op alle bekende internetplatforms. Op Facebook werd Amos gedelete. Op Twitter ook. En hij is niet de enige, want velen gingen hem voor. Zelf heb ik al jaren een zogenaamde shadow ban op Twitter. Hierdoor zien veel minder mensen mijn tweets.

Dus Norbert aan het coden. Hij kwam met FreeSpeechTube en met Mnop. Dit laatste was simpelweg een mailinglijst. Je schreef een berichtje en alle members kregen dat berichtje te zien en konden daar eventueel op reageren. De lijst was besloten - hij trok zelf de stekker uit dit project omdat er te weinig mensen nog gebruik van maakten - maar toch simpel toegankelijk. Eén mailtje om je aan te melden en je was binnen. Niets geheimzinnigs aan en wetende dat anti's en journalisten er ook zeer makkelijk in kunnen. Er gebeurde dan ook niets illegaals en dat stond ook aangekondigd bij de oproep om je aan te melden voor de lijst. De deelnemers van de lijst betroffen voornamelijk buitenlanders uit diverse landen vanuit de hele wereld. De voertaal was Engels.

Eén buitenlands lid heeft een keer een link geplaatst naar een zogenaamd pedo-handboek. Dit handboek was kort daarvoor in het nieuws en is volgens de minister van Justitie niet illegaal. Toch was Norbert not amused dat deze persoon deze link plaatste. Zelf baalde ik ook enorm, wetende dat deze enkele link gigantisch misbruikt kan worden door kwaadwillende journalisten, die de hele mailinglijst willen framen als een plaats om tips uit te wisselen.

Een paar dagen nadat Norbert de stekker uit de huidige Mnop-lijst had getrokken kwam RTL Nieuws met een sensatie-artikel dat ex-Martijn-leden tips uitwisselen op een besloten e-maillijst. Dit kan je enkel schrijven als je onjournalistiek bent en kwaad in de zin hebt. De drie 'journalisten' die met dit stuk kwamen betreffen: Leon van Poppel, Daniël Verlaan en Jeroen Wetzels. Die laatste naam komt mij bekend voor. Hij interviewde mij ooit op camera. Dit was een van mijn eerste, misschien wel mijn allereerste interview op camera. Ergens eind vorige eeuw. Het was als afstudeeropdracht voor zijn opleiding. Ik voelde me genaaid toen ik het resultaat onder ogen kreeg. Hij zou me de videoband na een paar weken sturen maar het werden enkele maanden meen ik mij te herinneren. Hij had gewacht tot na zijn beoordeling op school. Hij kreeg een zeven meen ik. Had ik de opname eerder gezien dat had ik de school kunnen melden hoe bagger het was. Het was in de stijl van Netwerk, Een- danwel TweeVandaag, Nova en noem maar op.

Hij liet mij aan het woord maar al mijn inhoudelijke uitspraken zaten er niet in. Enkel een paar neutrale zinnetjes en het geheel werd afgewerkt met enge muziek, inzoomen op mijn hoofd, ik zittend achter de pc (illegale zaken suggererend) en er zat een vrouw in hetzelfde item, die handtekeningen tegen pedofilie verzamelde. Een moeder van een misbruikt kind denk ik. Geen zin om het filmpje nu weer terug te kijken om dat te checken. In ieder geval framede hij me aan misbruik middels manipulatieve film- en geluidstechnieken. Later ben ik door tientallen studenten journalistiek geïnterviewd en deze Wetzels is de enige van al deze mensen waar ik negatief over ben. Ook de enige die ik later terugzag als 'journalist' (bij RTL Nieuws dus). Dat zegt wel iets over de journalistiek in Nederland.

Ik heb door de jaren heen ook veel reguliere media te woord gestaan. Dat doe ik nu bijna niet meer. Het is van het niveau: manipuleren. Netwerk bijvoorbeeld kwam altijd met zeer manipulatieve items waar ik dan aan had meegewerkt. Later zei ik dat ik enkel live in hun uitzending wil, maar dat was nooit mogelijk daar ze dan niet kunnen manipuleren. Dat is hoe het doorgaans gaat in de massamedia. Van het filmpje van Wetzels leerde ik dat ik me nooit achter een monitor moest laten filmen, daar men dat negatief framedt: enge muziek en zo. Journalisten - niet de studenten dus - vroegen mij heel, heel vaak: 'Mogen we je filmen achter de pc. Of mogen we je buiten filmen dat je door de straat loopt. Want we moeten overgangsstukjes hebben in het item en daar gebruiken we die voor.' Ik: 'Nee wil ik niet, want dan filmen jullie net zo lang tot er een kind in de straat is en dan framen jullie dat alsof ik expres in een kinderrijke buurt woon.' 'Nee, we beloven dat we dat niet doen.' Ik, lopend door de straten tot er ergens een kind te zien is, en ik zie hun camera draaien naar dat kind. Ik: het interview is nu over, jullie maken bagger en manipuleren.

Pasgeleden kwam het tijdschrift Nieuwe Revu met een negatief artikel over het zogenaamde pedo-handboek. Ik heb dit handboek nooit ingezien. In het stuk ging het ook over een seksuele misbruikzaak door een zekere Geert B. Deze Geert B. heeft tips gekregen van de Vereniging Martijn, hoe kinderen te misbruiken; althans dat lees je vaak. In dit stuk, na wederhoor, een keer niet. Toch werd zijn zaak en het handboek gekoppeld aan mijn activiteiten. Namelijk mijn websites waarvan deze er eentje is. In de wederhoor gaf ik aan dat de Minister van Justitie heeft laten uitzoeken of er tips gegeven zijn door Martijn. Of Geert B. dat ooit heeft verklaard. Maar de Minister meldde de Tweede Kamer dat dit op een misverstand berust - een leugen zou ik het eerder genoemd hebben - en dat er van die tips and tricks geen sprake was. Dat Geert B. heeft verklaard nooit tips van Martijn te hebben gekregen en ook dat hij heeft verklaard dat hij nooit lid was van Martijn. (Handelingen - Tweede Kamer der Staten-Generaal - 29 november 2011). Wat Revu doet is deze uitspraak van de minister negeren en enkel vermelden dat ik beweer dat die tips nooit gegeven zijn en dat geert B. een fantast is. Dat laatste was ook al geen bewering van mij maar van Geert B.'s eigen advocaat. Dus ik geef twee citaten, inclusief de bronnen, met bewijzen dat hij niet lid was en dat hij een fantast wordt genoemd, en enkel aan het eind van het stukje van meerdere pagina's, vol met misbruikellende, staat dat ik alles ontken. Dat is baggerjournalistiek. Ik ben een mens die over straat moet: boodschappen moet doen, reizen met de trein. Weten mensen wel waar ze mee bezig zijn? Ja dat weten ze, en het kan ze niks schelen ben ik bang.

Ik kan eindeloos doorgaan over alle media die maar bleven schrijven en op tv uitzonden over deze tips door Martijn gegeven, maar dan wordt dit stukje megalang. Het is allemaal inquisitie en expres liegen en suggereren.

Naar aanleiding van het stukje van RTL Nieuws kwam ook Wakker Nederland met een artikel. Zij maakten er van dat een lid van de e-maillijst had meegeschreven aan het pedo-handboek. Dit stond niet eens in het onjournalistieke stuk van RTL, maar dat verzon Wakker Nederland er nog eens extra bij. Ook dat we op de mailinglijst seksuele fantasieën deelden. Ook dat verzon men er bij. Dit naast andere fouten: Martijn werd een stichting genoemd terwijl het een vereniging was. Ook had iemand de mailinglijst op zijn site aangekondigd (namelijk ik en wel op deze site) maar mijn naam stond niet in het RTL-stukje. Wakker Nederland dacht blijkbaar dat het om Norbert de Jonge ging en beweerde dat het op zijn site was. Dit is een detail, maar het geeft wel aan hoe onzorgvuldig men 'journalistiek' bedrijft: zelf alles invullen en uit de duim zuigen.

En maar rustig zien te blijven. U mag best weten dat ik woede-uitbarstingen had: scheldend en schreeuwend liep ik door het huis. Zo'n uitbarsting duurt altijd maar 1 minuut, maar mijn kat schrikt zich te pletter. Mijn partner was niet thuis. Als er anderen bij zijn weet ik me in te houden. Maar al dit gedoe - jarenlang - gaat me niet in de koude kleren zitten. Toch ga ik door omdat ik eerlijk ben en mijn strijd (want dat is het enige juiste woord er voor) als zeer nuttig zie. Het is zelfs een strijd tegen oprukkend fascisme. Ja een Godwin. Maar wanneer de massamedia zo over zondebokken publiceren weet je dat het op talrijke fronten in de maatschappij fout zit.

De massamedia wensen het debat over pedoseksualiteit niet te voeren en iedereen die dat wel op de agenda durft te zetten maakt men middels extreme manipulaties monddood. Althans dat is het doel. En grotendeels werkt het ook. Alles tijdelijk overigens: elk taboe wordt ooit geslecht.

Nog even over de drie RTL-'journalisten'. Eentje van die drie journalisten, Daniël Verlaan, ging op internet tijdenlang kinderporno kijken voor een artikel hierover. Ze hadden vooraf contact gezocht hierover met de zedenpolitie. Deze zei echter: 'Ook journalisten mogen dit niet en we geven geen toestemming, we raden het jullie af.' Geen letterlijk citaat, maar zo zei men het ongeveer. Toch deden ze het: kinderporno kijken. In het recente RTL-stukje staat een tip hoe kinderen te misbruiken, gehaald uit het pedo-handboek. Deze tip heb ik enkel gezien dankzij RTL. En velen met mij.

Stel nu dat ik een Engelstalig stukje schrijf - iets waar ik eerst aan dacht te gaan doen - maar ik besloot toch maar dit stuk te schrijven - ; In dat stukje zou ik dan schrijven dat RTL-journalist Daniel Verlaan op televisie toegaf kinderporno te hebben gekeken. En dat ik zou schrijven dat hij met andere redacteuren een pedo-handboek deelt vol met tips om kinderen te misbruiken. En dat ik meld dat hij ook online zulke tips heeft verspreid. Denk je dat hij blij zou zijn wanneer hij internationale contacten heeft, dat die wanneer zij op zijn naam gaan zoeken op het internet dit stukje tegenkomen: een geframed manipulatief stukje waar alle context uit is verdwenen. Nee hij zou zich zwaar misbruikt voelen.

O ja, door zulk soort hetzerige stukjes kan ik uiteindelijk een jaar celstraf krijgen. Want als ik doorga met de Vereniging Martijn dan staat daar maximaal een jaar celstraf op. Wat dat doorgaan inhoudt weet ik niet. Ik heb daar geen definitie van. Advocaten stelden dat ik mijn vrienden gewoon mocht blijven zien, dat we gewoon samen mogen werken en dat ik nergens bang voor hoefde te zijn. Ik dacht toen al: fascisten rusten nooit. In het RTL-stuk word ik volledig gecriminaliseerd. Zelfs dat ik samen met ex-Martijn-leden naar een rechtszaak aangaande discriminatie van pedofielen ging, wordt er tegen me gebruikt. Alsof Joden niet naar een openbare zitting mogen. Ja, weer een Godwin. Maar dat is wel hoe het op mij overkomt.

Tijdens de zaak tegen Martijn vroeg ik of ik als privé-persoon de inhoud van de Martijn-site dan wel online zou mogen hebben, omdat dat geen vereniging is. Die vrouw van het OM antwoordde: 'Ja waarom zou dat niet mogen?' Ook viel ze over een boekrecensie op Martijn.org. Kees Verheul schreef een boek over zijn sekscontacten als kind met een volwassen man. Hij keek er niet negatief op terug. OM: 'Walgelijk.' Ik: 'Maar vervolg dan die schrijver of diens uitgever.' OM-vrouw: 'Het is toch echt jullie die die recensie op jullie site hebben staan.' Ik vind het Kafka. Niet weten waar je aan toe bent, bang moeten zijn om je mening te uiten, bang en altijd op je hoede moeten zijn in de publieke ruimte, meten met twee maten in rechtszaken: enge tijden.

Er zou een Nationale - of beter internationale - conferentie moeten komen over de massamedia en dan het aspect dat men aan waarheidsvinding moet doen. Want dat doet bijna geen enkel massamedium als het over taboe-onderwerpen gaat (artikelen over andere onderwerpen laten vaak ook te wensen over). Ook de zogenaamde kwaliteitsmedia zijn bagger. Zij manipuleren alleen wat subtieler. Dat ze schrijven: sinds het onderzoek van Nel Draijer weten we hoe schadelijk pedoseksualiteit is. Niet er bij vermeldend dat uit dat onderzoek een effectbijdrage aan schade van 0% naar voren kwam. Ook dat is liegen. Wanneer alle neuzen in de massamedia - de sensatiepers maar ook de zogenaamde kwaliteitskranten - dezelfde kant op staan dan is dat gevaarlijk. Naast zaken verdraaien speelt ook het negeren van onderzoeken een rol. Ook dat is manipulatie en dus liegen.

Nog even dit. Sommige vrienden zeggen tegen me: 'Je weet dat het ellende gaat opleveren, zo'n lijst, waarom doe er er dan aan mee.' Ze hebben gelijk; alleen geeft alles wat ik naar buiten toe doe ellende, en als ik niet negatief met deze e-maillijst in het nieuws kom is het wel met bijvoorbeeld deze website. De keus die ik heb is: me totaal terugtrekken, of eerlijk en oprecht voor mijn mening uit blijven komen. Ik kies voor dat laatste. Al zet men er de doodstraf op.

Ik schrijf mijn stukken vaak emotioneel en dikwijls inclusief Godwins. Ik meen wat ik zeg en schrijf. Aan manipuleren heb ik een hekel.

Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."