photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Maak het ongevraagd delen van privé-adressen strafbaar

© 22 maart 2021 Marthijn Uittenbogaard

Beste lezer,

De laatste paar dagen is Vizier Op Links in het nieuws. Dit is een Twitter-account, dat links-Nederland scherp in het vizier houdt. Vizier doet u misschien denken aan een geweer of een pistool, maar nee, hun logo bevat een verrekijker. Al vermoed ik wel dat het scherper bedoeld is dan dat... Aanhangers van Vizier Op Links hebben stickers geplakt op woningen van 'linkse' mensen. Ik zet links tussen aanhalingstekens omdat ik zelf niet ga beoordelen wie wel en wie niet in dit hokje past. De bewoners van de woningen met de ongevraagde stickers voelden zich geïntimideerd, lazen we in diverse media. Dit kan ik goed begrijpen. 'Rechtse' mensen op Twitter vonden het geklaag van een van de linkse mensen in het vizier hypocriet, daar zij een paar jaar eerder een 'lollige' opmerking maakte over de witte verf die op de deur van Thierry Baudets woning was gesmeerd. 'Baudet houdt van wit,' of iets in die trant, had zij getweet.


Sticker Vizier Op Links

Naast het Twitter-account Vizier Op Links zijn er sociale mediagroepen, soms gelieerd aan elkaar, waarin mensen privé-adressen delen van hun te vizieren vijanden. Deze adressen komen van mensen die toevallig iemand in de buurt kennen, maar vaker nog via enige speurtocht op het internet. Daarbij geeft soms de Kamer van Koophandel al veel informatie over mensen. Dit wanneer zij een stichting, vereniging of bedrijf ingeschreven hebben op hun woonadres. Politici zijn bezig hier iets tegen te doen, omdat ze steeds meer signalen krijgen van mensen die hierdoor hinder ondervinden. Zelf heb ik hier al jaren last van. De Vereniging Martijn stond op het laatst op mijn woonadres ingeschreven, daar we geen kantoor meer hadden. Nadat de vereniging werd verboden is dat adres daar blijven staan. Sterker nog, het blijft daar tot in de eeuwigheid staan als laatste vestigingsadres. Tenzij de Kamer van Koophandel eindelijk eens wat gaat doen hiertegen.

Ik had dit jaar een doorgedraaide gek in mijn woning 's ochtends vroeg, die schreeuwde mij te gaan vermoorden. Hij had een fileermes in zijn hand. Toen in 2011 er een demonstratie voor mijn deur werd gehouden, bleek dat men de informatie van mijn adres via de Kamer van Koophandel had bemachtigd. Na deze demonstratie werden mijn ruiten dagenlang ingegooid. Ik vond een aantal jaar eerder het al verkeerd dat men een demonstratie voor de woning van Pim Fortuyn goedkeurde. De demonstratie ging uiteindelijk niet door omdat Pim al omgelegd was. Fortuyn, en ook ik en mijn partner, worden in zo'n situatie verteld dat demonstratierecht voor woninggenot gaat en dat je dan maar die dag afwezig moet zijn. Terwijl een meute op je ruiten bonkt, stenen gooit, et cetera. Zou men een demonstratie voor de woning van een burgemeester toestaan of voor de woning van de baas van een multinational? Ik vermoed dat men dan zegt dat de demonstranten maar voor het gemeentehuis moeten gaan staan of voor een bedrijfspand. Het is te intimiderend en te gevaarlijk om zo'n hetze te creëren tegen een privé-persoon, voor diens woning. In de praktijk: in diens tuin ook en op de schutting.

Het delen van adressen van privé-personen zonder toestemming van hen moet worden verboden. Op Facebook heb je talloze jaaggroepen. Diverse pedojaag-groepen zijn daar jaren actief en daar zijn soms duizenden leden te vinden. Daar worden naast opruiende en haatvolle berichten, doodleuk adressen verspreid van zogenaamde pedofielen/pedoseksuelen. Dit is levensgevaarlijk maar Facebook en onze wetgevers vinden dit blijkbaar prima. Terwijl er nu telkens doden vallen door pedojagers middels uitlokking ('Ik ben 15, wil je met me afspreken?'). Mijn adres circuleert al jaren in zulke groepen. Een gek die kwaad wil doen, kan vrij makkelijk dit adres vinden met alle mogelijke gevolgen van dien.

Nu steeds meer mensen de ernstige gevolgen van het verspreiden van privé-adressen ondervinden, gaat Den Haag misschien de wetgeving eens op orde maken. In ieder geval, als het enkel zogenaamde pedofielen zijn die hier al decennia last van hebben, dan luidt de indirecte boodschap: 'Ga lekker je gang, want wij zelf mogen dit niet, maar onze zegen heb je.' De stoottroepen van de lokale en landelijke overheden.

In 2006 werden in mijn buurt in Leiden, waar ik toen woonde, opruiende flyers verspreid met daarop een foto van een baby en dat we die misbruikten. De afzender op de flyers was "Vrienden van Voorpost". Ook flyerden ze bij een optreden van Robert Long omdat ik hem had geïnterviewd. 'De Vrienden van' is enkel om zich in te dekken. Het betreft natuurlijk de groep zelf. Voorpost is een fascistische club waar mensen veelal fan zijn van Adolf Hitler. Jawel, de man die miljoenen Joden vergaste. Nadat de flyers overal in de brievenbussen waren gegooid - ik en een ander bestuurslid van de Vereniging Martijn kregen rond die tijd ook een kaartje zonder postzegel in de bus met een galg erop - stopte er een auto van iemand uit de buurt en die man stapte woedend uit schreeuwend: 'Ik ga je vermoorden.' Hij trapte zo hard tegen de deur dat zijn zoolafdruk, het profiel daarvan, in de verf te zien was. Gelukkig hield mijn voordeur het, anders had ik dit nu misschien niet kunnen schrijven. Ik meen dat hij een paar dagen celstraf kreeg (misschien zelfs voorwaardelijk, maar dat heb ik niet helemaal paraat). Ook vlogen de bakstenen sinds die dag herhaaldelijk door mijn ruiten.

Wist daarvoor dan niemand dat ik daar woonde? Jawel, maar blijkbaar komt de lont in het kruitvat als men massaal wordt opgeroepen om het heft in eigen hand te nemen. Dan wordt het 'iedereen' tegen een. Iedereen tussen aanhalingstekens, omdat niet iedereen de hetze steunt, maar dat is wel het gevoel dat gaat leven bij de gewelddoeners.

Als mensen je adres kennen, krijg je soms ongevraagd tv-gidsen en dergelijke in je bus. Alhoewel ik moet zeggen dat dit me al vele jaren niet meer is overkomen. Ruim tien jaar terug was het te makkelijk om een vals adres op te geven als abonnement, inclusief de acceptgiro, want zelf betalen doen stalkers niet.

Ik heb geen kinderen. Sommige mensen die bedreigd worden, zijn extra kwetsbaar omdat men het adres van de school van hun kind achterhaalt en dat vervolgens aan hen bedreigend laat weten.

Kortom, het ongevraagd publiceren van privé-adressen en demonstraties voor iemands woning moeten verboden worden. Dit onder andere vanwege de bevordering van de vrije meningsuiting.

Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."