photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Homojongeren

© 17 april 2021 Marthijn Uittenbogaard

Enkele citaten uit het artikel 'Terugtreden Sidney Smeets legt groter probleem in lhbti-community bloot' dat de NOS gisteren (16 april) publiceerde:


Grindr is een bekende app voor homosekscontacten

Op jonge leeftijd ben je vaak nog niet uit de kast, en als dat wel het geval is wordt dat niet altijd geaccepteerd door je omgeving, zegt journalist Bo Hanna. Hij deed eerder onderzoek naar scheve machtsverhoudingen in de homogemeenschap. "Dan kan je je voorstellen dat ze vaker in het geheim gaan afspreken. En als je in het geheim afspreekt nemen de risico's toe. Het is minder makkelijk om het erover te hebben, omdat leeftijdsgenoten vaak nog in de kast zitten. Als er iets gebeurt, is het daardoor minder makkelijk hierover te praten."

Veel lhbti-jongeren ontmoeten elkaar via dating-apps en sociale media.

"Homojongeren die uit de kast willen komen en op internet zitten, zijn negen van de tien keer niet op zoek naar seks, maar naar steun", zegt Hanna. "Het is kwalijk dat oudere mannen daar misbruik maken voor fysieke intimiteit."

"We moeten duidelijker zeggen dat het als minderjarige homo niet normaal is om te experimenteren met oudere mannen. Ik spreek me daartegen uit: als een meisje van 16 met een 40-jarige man gaat, dan gaan ook bij iedereen de alarmbellen af."

Tot zo ver de citaten. Journalist Bo Hanna deed dus eerder onderzoek naar scheve machtsverhoudingen in de homogemeenschap. Ik vind het jammer dat in het artikel van de NOS niet staat hoe hij dit onderzoek verrichtte. Rondvragen in verband met een artikel, steekproef, statistiek, onderzoek dat ook ergens gepubliceerd is?

Negen van de tien homojongeren zijn niet uit op seks maar die zoeken naar steun. Ik vraag me erg af of hij hierin niet wat overdrijft maar stel dat dit het geval is. Dan zou ik zeggen: die negen van de tien moeten niet daar (seks)datingwebsites maar naar homopraatgroep websites. Als die er niet zijn moet men die maar opstarten. En de beheerders daarvan moeten dan niet stiekem de jongeren voor seks benaderen. Ook vindt Bo Hanna dat een veertiger niet moet seksen met een homojongere van 16 jaar. Toch zijn er wel degelijk 16- en 17-jarigen die juist willen daten met een oudere homo. Met een daddy; iemand die misschien juist meer rekening houdt met hen en dat ze zich juist veiliger voelen. Als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt of hij vindt dat een 16-jarige moet kunnen daten met een veel ouder iemand of aan de gemiddelde homojongen vraagt of hij wil jij daten met een man van 40 of 50 dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Een wettelijk verbod ligt dan al snel in het verschiet.

Maar de 16- en 17-jarigen, en de ouderen die daar op vallen, worden dan wel onnodig in hun seksuele en relationele leven beperkt. Wetsovertreders worden dan vervolgd. Zelfmoorden, verlies van baan, reputatieschade en relatieverdriet zijn dan het gevolg. En dat om jongeren te beschermen van 16 en 17 jaar die zelf op (seks)datingsites actief zijn.

Nederland wordt met de dag puriteinser en men luistert graag naar iedereen die zich ook maar een beetje slachtoffer voelt. Dat een strengere zedenwet ernstige slachtoffers en verdere beperkingen in het zelfbeschikkingsrecht tot gevolg heeft is soms amper een punt dat aan de discussie wordt toegevoegd.

Ook zou Nederland mocht men de leeftijdsgrens verhogen naar 18 jaar de hoogste leeftijdsgrens hebben van de Europese Unie. De meeste landen hebben 16 jaar. In Duitsland zijn er 14-jarigen die legaal seksen met veel ouderen.

De zedenwetten worden al ieder jaar strenger en dat is absoluut een slechte zaak, daar het de wetgevers om een strenge moraal gaat en men wetenschappelijke studies naar seksuele jong-oud contacten niet eens inbrengt in de discussies. In steeds intoleranter wordende tijden zie je dat de seksuele moraal vernauwt en dat men steeds harder wenst te jagen op (seksuele) zondebokken. Dat is heden ten dage weer gaande. Dat was in de aanloop naar het fascisme van de vorige eeuw niet anders.

In het prostitutievraagstuk zie je hetzelfde gebeuren. Naar prostitutie-organisaties wordt amper meer geluisterd. Feiten worden expres foutief weergegeven en er wordt eenzijdig gefocust op de negatieve aspecten, die soms juist het gevolg zijn van de bestaande moralistische wetgeving.

Een eerlijk debat gebaseerd op alle feiten, op zelfbeschikkingsrecht en op bescherming tegen misstanden is nodig. Maar zo'n debat wordt amper gevoerd omdat moralisten met hun vooraf vaststaande agenda het debat domineren. Zij hebben een agenda van seksuele onderdrukking. Niet eentje van mensen vrij laten en enkel de schadelijke zaken bestrijden dan wel voorkomen. Hun beleid levert veel onnodige ellende op. En indirect helpt het enge partijen aan de macht. De rechtstaat gaat er aan as we speak. De menselijke maat raakt steeds verder uit beeld.

Vanaf mijn zeventiende, had ik ook dates via gay-chatsites en eerst nog via 06-lijnen. Want internet kwam net iets later opzetten. Toen ik 17 was sprak ik advertenties in bij een gay 06-lijn of ik reageerde op iemand anders zijn gesproken advertentie. Dat ging dus via 06-nummers. Veel meer was er niet voorhanden toen. Sommige van die dates, met oudere mannen, waren fijn, anderen wat minder. Maar ook de minder geslaagde dates waren op zich nuttige ervaringen. Ze horen bij het leven. Soms had je een date en had je een eind gereisd en dan klikte het toch niet helemaal zoals eerder op een chat, maar je besloot dan toch maar te seksen. Niet dat je geen nee kon zeggen, maar ach, why not, heb anders helemaal voor niks gereisd. En dan was soms het niet-seksuele contact beter dan het seksuele deel. Soms andersom.

Ik heb sterk de indruk dan sommige homojongen nu snel als dramaqueen denken in zo'n geval: 'Ik ga iemand aan de schandpaal nagelen, want het viel een beetje tegen of ik voelde me ongemakkelijk'. De gevolgen voor een geschandpaald iemand zijn in dat geval vele malen erger dan de misschien wat onhandige seksuele toenaderingspoging die die man had verricht.

Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."