photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Delphine Lecompte is de nieuwe Gerard Reve

Marthijn Uittenbogaard

© 12 augustus 2021

Delphine Lecompte eindigt haar lezersbrief in Humo van 3 augustus jl. met de zin: "Wellicht was het vroeger niet beter, maar vroeger hadden we tenminste Gerard Reve". Wijlen Gerard Reve was een taboedoorbrekende auteur. Met name op het gebied van de homoseksualiteit maar zeker ook op het gebied van de pedofilie was hij taboedoorbrekend. Om het eerste zou hij nu de hemel ingeprezen worden. Om het tweede zou hij anno nu verguisd worden.


Delphine Lecompte

In mei van dit jaar was ik, op uitnodiging van de redactie, eenmalig gasthoofdredacteur van het studentenblad Propria Cures (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam). Hiervoor had ik diverse auteurs benaderd waaronder ook Delphine Lecompte. Zij was de enige vrouw die ik kon vinden die een bijdrage wilde leveren. (Haar eerdere Humo-bijdrage over onze puriteinse tijden was me opgevallen.) Ik had expres diverse vrouwen benaderd om het geen mannenblaadje te laten worden, wat het dus wel grotendeels is geworden. Maar wat voor een vrouw is zij. Haar bijdrage bedroeg een semi-autobiografisch verhaal over de tuinman en het vijfjarige kind. Het deed mij sterk denken aan het pedofiele werk van Louis Paul Boon. Ook weer een auteur die vandaag de dag niet bekend zou worden mocht hij hetzelfde oeuvre schrijven als hij deed. Lecompte vindt het jammer dat er vandaag de dag geen Gerard Reve is in onze literatuur. Andere auteurs zullen hetzelfde ooit schrijven over Lecompte denk ik. Lefhebbers in de kunst zijn vrij zeldzaam namelijk.

Lecompte schreef haar recente lezersbrief naar aanleiding van een undercoveractie van pedojager Sven van der Meulen. Deze Van der Meulen benaderde mij ooit voor een interview. Dat sloeg ik af omdat ik niet van zulke jagers houd. Mensen in de val lokken die eventueel iets met een 15-jarige willen. Het belemmert trouwens ook alle 15-jarigen, die vroeger veelvuldig op datingsites te vinden waren. Zulke datingsites worden steeds strenger om hen te weren tot dat ze 18 zijn. Ik waardeer de bijdrage van Lecompte zeer. Enige puntje van kritiek dat ik heb is het gebruik van het woord 'rioolrat'. Zij noemde Van der Meulen zo. Ik heb als regel, en hopelijk heb ik me daar altijd aan gehouden, om mensen nimmer te ontmenselijken. Hoe erg negatief je ook over iemand denkt, noem hem of haar geen rat, monster of roofdier et cetera.

In ieder mens schuilen wel pedofiele gevoelens beweert Lecompte. Ik denk dat dit klopt. Helemaal als je pedofilie omschrijft als een seksuele aantrekkingskracht tot iedereen onder de 16 jaar. Eigenlijk betreft pedofilie een seksuele aantrekkingskracht tot niet-geslachtsrijpen, maar het begrip is zodanig opgerekt dat het vallen op een 15-jarige er in onze cultuur ook onder valt. Er bestaat echter geen organisme waarbij men niet seksueel aangetrokken wordt tot geslachtsrijpe soortgenoten. Een reu denkt niet bij een net geslachtsrijp teefje: 'Ik wacht nog wel een paar jaartjes.' Wij als mensen durven dit niet publiekelijk toe te geven maar het is meetbaar. Met een bandje om de penis is dit bij mannen die men erotische beelden liet zien wetenschappelijk gemeten. De resultaten lopen uiteen maar tientallen procenten van alle mannen vallen op kinderen. Ook jonge kinderen die nog niet geslachtsrijp zijn. Philip Tromovitch hield in 2013 een presentatie aan de universiteit van Cambridge waar hij alle onderzoeksgegevens die hij over dit onderwerk kon vinden presenteerde. Een van zijn conclusies: "Well over 20% of normal men are probably pedophiles; the majority of men are probably pedophiles and hebephiles." Denk bij pedofielen aan kinderen tot een jaar of 12 en bij hebefielen aan kinderen van 12-16 jaar. Uit een van de onderzoeken onder mannelijke studenten kwam zelfs naar voren dat ongeveer 10% van hen seks zou hebben met een jong kind wanneer ze zeker zouden weten dat ze daar niet voor gestraft zouden worden.

Het lijkt mij, net als Lecompte dat vindt, dat we pedoseksuele gevoelens bespreekbaar moeten maken. Echter, heb ik de indruk dat de maatschappij geen nuance wenst omdat dan mogelijk een zondebok verdwijnt. En juist het zondebokmechanisme is denk ik het belangrijkste. Het beschermen van kinderen staat niet voorop.

De zaak Marc Dutroux is momenteel 25 jaar oud. Niet iedereen met pedofiele gevoelens is een Dutroux. Toch wordt er helaas wel zo geredeneerd door velen. In landen die op seksueel gebied conservatiever zijn zie je meer seksuele misstanden. Dutroux en Fourniret waren Franstalig. Toeval? Vlaanderen is minder conservatief op seksueel gebied dan Wallonië. In de Verenigde Staten lees je vaak gruwelijke berichten over seksueel misbruik van piepjonge kinderen met de dood tot gevolg. In West-Europa zijn zulke berichten gelukkig veel schaarser. Harde cijfers heb ik hier helaas niet van. Ik vrees dat zulk onderzoek niet bestaat, terwijl zulke kennis mensenlevens kan redden.

Elk onderwerp verdient een open debat gebaseerd op feiten. Onderwerpen als pedofilie en daarmee samenhangend kinderseksualiteit behoren hierop geen uitzonderingen te zijn.

Noot
[1] Poster-presentatie door Philip Tromovitch (Doshisha Universiteit) - Universiteit van Cambridge - www.brongersma.info/Poster_presentation_about_the_percentage_of_men_with_pedophile_feelings - 4,5 July 2013
[Delphine Lecompte reageerde op mijn ingezonden brief aan Humo die ik per email cc aan haar stuurde:]

[Onderstaande mails allemaal van 6 augustus 2021.]

Bovenste beste Marthijn,
Bedankt voor je prachtige intelligente fijngevoelige en uiterst belangrijke brief aan Humo.
Ik hoop dat de brief gepubliceerd wordt.
Ik voel me gesterkt door je betoog. En goed dat je ook die absurde leeftijdsgrens benoemde: in het Verenigd Koninkrijk ben je een pedofiel wanneer je lonkt naar een vijftienjarige puber, maar in Duitsland is er geen vuiltje aan de lucht want daar staat in het wetboek dat mensen vanaf 14 jaar kunnen beslissen om seks te hebben met eender wie.
Je had overigens gelijk dat ik van der Meulen geen 'rioolrat' had mogen noemen, de onmacht en woede namen het even over. Maar zo verlaag ik mezelf en maak ik mijn brief (of die passage) lelijk en benepen. En niemand moet op een dergelijke manier gereduceerd en gekleineerd worden, daarin heb je gelijk.
Bedankt ook voor je lovende woorden over mijn stijl en mijn werk.
Warme groeten,
Delphine


PS Humo heeft mijn tekst ingekort. Dit is mijn oorspronkelijke betoog, waarin ik het ook heb over de arbitraire leeftijdsgrens. Verspreiden mag!Beste Delphine,

Ik heb beide versies hier gezet: https://www.brongersma.info/%27Het_lijkt_me_wijzer_om_te_aanvaarden_dat_pedofilie_in_elk_van_ons_huist%27

De media staan geen enkel debat toe aangaande de leeftijdsgrenzen in de zedenwetten. Dat valt me ook hier weer op. Enkel een beetje begrip voor de voorkeur in de 'progressieve' media zie je soms. Dit terwijl iemand die seks heeft gehad met een 14- of 15-jarige en die zegt dat de minderjarige het zelf wilde door hulpverleners - ook van Stop it Now! - verteld wordt dat hij (of zij) een denkfout maakt. En via cognitieve therapie probeert men zo'n iemand dan op andere gedachten te brengen. Want zulke jongeren bestaan niet, die er positief op terugkijken. Daarom pakt men mij denk ik ook aan. Ik wijs er op dat de keizer geen kleren draagt en dat knaagt aan de jagers. Ze willen zonder slecht geweten het 'goede' doen. Hersenspoelen. Tegen zulke feiten kan men niet: https://marthijn.nl/videos/2013_Toen_ik_dertien_was.mp4

Ik beweer altijd dat je positieve en negatieve pedoseksuele relaties hebt. Plus dat een deel van de negatieve ervaringen komt door het taboe er op. Dat schijnt strafbaar te zijn, om dat te beweren, en daarom kreeg ik huiszoeking en nam men veel literatuur in beslag. De strafzaak tegen ons (3 personen) is in februari 2022. We overwegen serieus om allemaal te verhuizen naar een ander land mochten we hier onze mening en het citeren van wetenschappelijke studies niet meer mogen. Enge tijden. En dat komt door de media-houding van de laatste decennia. Geen debat mogelijk en zelfs eerst jarenlang geen nuance voor mensen met pedofiele gevoelens toegestaan. Extreemrechts spint er overal gare bij. Zelf schaar ik de Nederlandse partijen VVD en CDA hier ook al jaren onder. Want zij voeren gewoon een PVV-beleid. En andere partijen doen mee of zwijgen.

groet,
Marthijn
Bedankt Marthijn!
Ik heb grote bewondering voor je strijd.
Ik probeer mijn steentje bij te dragen.
Las je Mijn Meneer van Ted van Lieshout? Mooi en moedig. Al heeft hij zich achteraf wel ingedekt. En is het een tikkeltje vaag en vrijblijvend.
Kinderen kunnen uitgesproken seksueel zijn, en ze kunnen onbeschadigd uit een seksuele relatie met een volwassene komen. Maar zoiets mag uiteraard niet uitgesproken worden.
Ik was een seksueel kind en ik heb dergelijke relaties meegemaakt. Geen spijt, geen schaamte, geen littekens. Ik zal er altijd over blijven schrijven.
Het zal niet verbeteren, de schuimbekkende lynchpartijen, de hypocriete heksenjacht, maar ik voel me gesterkt door mensen zoals jij.
Warme waarderende groeten,
Delphine
Mijn Meneer heb ik gelezen ja. Ook gaf Ted van Lieshout naar aanleiding van dit boek en het boekje Zeer Kleine Liefde veel interviews. Hij wil genuanceerd zijn maar is denk ik tegelijk bang om te genuanceerd te zijn. Daarom verklaart hij op oneven dagen zich slachtoffer te voelen van de relatie en op even dag niet, zeg maar. Zo van: het zat er tussenin. Maar wel zegt hij dat de relatie niet had gemoeten. Terwijl hij ook een keer aangaf dat de relatie juist erg mooi was. Ik mailde hem ooit waarom hij dan toch tegen die relatie was en hij antwoordde dat de relatie te mooi was en dat je in de rest van je leven nooit zo'n relatie krijgt en dat is dan een enorme teleurstelling. Het kwam mij over als ik wil genuanceerd zijn maar toch vanwege maatschappelijke normen de relatie hoe dan ook afkeuren. Want een erg lieve oma of opa mag dan ook niet in je jeugd kan je redeneren.

Maar een beroemd kinderboekenschrijver zoals Ted kan je het niet kwalijk nemen mocht hij zich deels indekken. Het klimaat is er een van inquisitie als je te veel afwijkt van de norm.

Ben straks een paar dagen niet thuis en check mijn mail niet. (Aan een smartphone doe ik niet meer, enkel huis-PC voor mail.) Mocht je nog een keer reageren dan weet je waarom je niet snel antwoord krijgt.

groet,
Marthijn

Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."