photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Gerard Reve de homoseksueel

© 10 april 2006 Marthijn Uittenbogaard
Gerard Reve was homofiel. Dat vertelde hij zelf in de jaren zestig. Hij vond dat hij zijn seksuele voorkeur niet verborgen moest houden omdat het een belangrijk deel van zijn persoon betekent. Hierin heeft hij gelijk. Zijn seksuele voorkeur was een deel van hem. Een belangrijk deel maar daarmee liet hij zich niet plaatsen in een hokje. Hij kon tevens seksueel opgewonden raken van vrouwen maar het deed zijn hart niet samenknijpen.

Was Gerard ook pedofiel (pederast)? Volgens de definitie die kranten, tijdschriften en actualiteitenprogramma's hanteren; seksueel opgewonden kunnen raken van personen onder de zestien, wel. Toch repte de kranten en televisieprogramma's hier na zijn overlijden niet over. Blijkbaar is dit aspect niet belangrijk genoeg om te noemen vandaag de dag…

Zelf schreef Gerard in i.i.g. een van zijn boeken dat de volwassen variant van homoseksualiteit nu legaal is. Een intieme relatie tussen een man en een jongen valt ook onder de noemer homofilie daar er geen leeftijden in de definitie zitten maar alleen het geslacht. Ik vraag me af hoe Gerard zich het liefste zou noemen in deze tijd: homofiel (houden van hetzelfde geslacht), homoseksueel (seksuele aantrekkingkracht tot hetzelfde geslacht maar minder nadruk dus op de liefdeskant) of misschien pederast om tegenwicht te bieden aan de huidige hetze?

Hoe het ook zij, ik ben een groot bewonderaar van Gerard Reve. Samen met Pim Fortuyn zijn dit mijn twee helden. Het was ontroerend om te zien dat Reve ook van de liedjes van de Zangeres Zonder Naam houdt. Ook dat hebben we gemeen. Wel schandalig blijft het dat de media het pedoverhaal maar achterwege hebben gelaten. Alleen via forums zoals FOK, GeenStijl e.d. kun je deze kennis vergaren. Jongeren die een krant lezen of naar een actualiteitenprogramma kijken, krijgen alleen te maken met Goebbelsjournalistiek, en dat al jaren lang. Want alle journalisten die een necrologie hebben geschreven vinden dit punt van belang maar ze hebben het lef niet om dit te benoemen. Reve was goed en pedo's zijn fout. Alsof we in een communistische staat leven.

In Australië werd onlangs een man veroordeeld vanwege het bezitten van een seksueel getint man/jongen-verhaal. Ook werd in dat land onlangs een website afgesloten vanwege het feit dat de man achter die website het opnam voor boylove. Hijzelf werd gearresteerd. Een paar dagen daarvoor zei de politie nog niets te kunnen doen daar er geen foto's op de site stonden. Na mediaverontwaardiging zei men dat ook teksten, niet eens erotische maar dus politieke, ook pornografisch zijn. Dat krijg je wanneer media aan zelfcensuur doen of nog erger: voor inquisiteur spelen.

Aan alle recensenten die positief over Reve schreven: vandaag de dag zou er geen uitgever zijn die een nieuwe schrijver a la Reve durft uit te geven laat staan dat er recensies over zouden verschijnen. Leve de vooruitgang.

Leve Reve, leve Pim en dood aan de censuur.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."