photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Journalisten kunnen vaak slecht tegen kritiek

(Trouw - Niet Geplaatst)

© 24 mei 2002 Marthijn Uittenbogaard
Geachte journalist,

Persoonlijk ben ik al jaren diep teleurgesteld in de vaderlandse pers. Hoe de media met het onderwerp pedofilie omgaan om maar eens wat te noemen vind ik betreurenswaardig. Maar ook andere berichtgeving is vaak riooljournalistiek.

Zo begrijp ik best dat er advocaten zijn die vinden dat er journalisten (en politici) over de schreef zijn gegaan in de berichtgeving over Fortuyn. Het tegenargument dat Fortuyn er zelf ook wat van kon wat men vaak tegenwerpt snijdt geen hout. Niemand is bang dat Els Borst vliegtuigen gaat kapen en aanslagen gaat plegen als Fortuyn haar met Bin Laden vergelijkt. Wel zijn er volksstammen die zeer bang en vol met haat waren tegenover Pim Fortuyn omdat ze werkelijk bang waren dat hij een Hitler was. Persoonlijk ken ik er een paar die er nu echter heel anders over denken. Veel mensen denken dat wat in de krant wordt gesuggereerd en/of beweerd (of door de o zo keurige politici) waar is. Als zij hem in de fascisten hoek duwen zal het wel waar zijn is hun gedachtengang.

Ook rukken veel journalisten van alles uit het verband. Enkele voorbeelden. Fortuyn wil land- en luchtmacht onderbrengen bij de marine en schrijft dit nogal rigoureus op in zijn boek. Media: hij wil alleen de marine overhouden. Hahaha, wat een idioot. Dit is nogal eens de strekking.
Fortuyn wil geen niet-beroepszieken in de wao, hij wil echter een andere regeling. Media: hij laat kankerpatiënten aan hun lot over. Beter is te verwoorden wat Fortuyn wil, vervolgens met argumenten onderbouwen waarom je het daar wel of niet mee eens bent.

Ook wordt hoor en wederhoor slecht toegepast. Veel journalisten zijn gewoon niet te vertrouwen. Vooral de zwakkeren (vaak minderheden) in de samenleving lijden hieronder. De sterkeren houdt men min of meer te vriend. Ik meen dat de Telegraaf ineens besloot vriendschap met Fortuyn te sluiten. Hij deed het zeker te goed in de peilingen. Een zielige vertoning!

Mensen in het land zijn niet allemaal dom, luister eens naar hen. Als velen boos zijn op journalisten hoeft dat niet terecht te zijn maar ga ieder voor zich eens na of ze niet een punt hebben.

Kortom zeg a.u.b. alles wat je op het hart hebt, wees daarbij zo lief en grof als je wilt. Wijs op in jouw ogen foute ideeën, maar hou je aan de feiten! Niet manipuleren dus. Mensen oordelen vervolgens zelf, gebaseerd op de juiste (altijd streven naar juistheid) informatie die jullie aanleveren, bijvoorbeeld in het stemhokje.

Verruim de persvrijheid eens zou ik zeggen! Laat niet angst regeren.

Groetjes,
Marthijn Uittenbogaard
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."