photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Gij zult niet liegen

© 14 september 2006 Marthijn Uittenbogaard
Iedereen liegt wel eens. Het zou mooi zijn wanneer niemand loog. Echter kan dit niet in onze maatschappij.

Niemand is vrij. Complete vrijheid wil niemand, want zonder ooit last van iets of iemand te hebben heb je geen leven. Samenleven veroorzaakt per definitie ook ergernissen. Zolang deze binnen de perken blijven is hier niets mis mee.

Afgelopen dinsdagavond zat ik met mijn goede vriend Norbert en met Ad, die ik uiteraard ook vriend noem maar minder lang en goed ken, in een tv-uitzending. Een live-uitzending genaamd Pauw & Witteman. Wij hoopten dat we eindelijk eens op een normale manier konden praten over maatschappelijke en dus ook politieke zaken. Of dit ging lukken wisten we niet.
Hoe kan het eigenlijk dat je niet zeker weet dat je op een normale manier kunt discussiëren in een praatprogramma? Dit komt omdat er nauwelijks echte journalisten bestaan in Nederland. Je moet hopen dat je ooit op een eerlijke manier kunt praten op tv.

De VARA nam al vroeg contact met ons op. Er zou namelijk over zo'n twee maanden een nieuw programma starten en ze wilden ons in de uitzending hebben tenzij we voor die tijd al met zijn drieën in een andere uitzending zouden zitten. Op zich al merkwaardig voor een journalistiek discussieprogramma vind ik. De contacten bleven via de mail en soms via de telefoon. De VARA wilde een proefuitzending maken met ons daarin. Wij zagen daar het nut niet van in daar bijvoorbeeld de spontaniteit op die manier mogelijk verdwijnt. Er volgde wel een voorgesprek met twee redactieleden van Pauw & Witteman. Men wilde dit graag en wij hebben daar maar mee ingestemd. We hebben kenbaar gemaakt met zijn drieën in de uitzending te willen en dat we vooral inhoudelijk wilden ingaan op onze politieke standpunten.

De uiteindelijke uitzending sloeg werkelijk nergens op. Jeroen Pauw en Paul Witteman waren bijna alleen geïnteresseerd in de soap-gebeurtenissen: Norbert van de universiteit gekickt, Ad van camping verjaagd. En men wilde privé-dingen weten. Een daadwerkelijk inhoudelijk debat hielden de interviewers tegen. Ze begonnen trouwens al met een filmpje van emotionele vrouwen waardoor het normale denkvermogen bij veel mensen al meteen werd uitgeschakeld.
  • Verdring je seksuele gevoelens naar minderjarigen maar of houd deze geheim
  • Negeer iedereen met positieve pedoseksuele ervaringen als kind
  • Negeer wetenschappelijk onderzoek
  • Voorkom een meer diepgaande discussie over het sekstaboe en wat daar achter steekt
  • Voorkom ook een debat over andere humane en liberale onderwerpen op deze manier
  • Bewerkstellig maar een verbod op politieke partijen vanwege diens visies
  • Spreek je maar nimmer uit tegen geweld en bedreigingen aan het adres van andersdenkenden
Welkom in de fascistenstaat genaamd Het Vrije Westen.

Wanneer mensen veel vrijer waren kon je zonder angst een tv-studio inlopen. Je kon zonder angst daar je mening uiten. Je kon jezelf zijn. Je hoefde niet in een keurslijf te leven.

De day after belde de redactie van De Leugen Regeert (ook VARA). Of we misschien in de uitzending willen. Norbert wil in ieder geval niet want hij heeft (voorlopig) genoeg van de nepwereld genaamd televisie. Felix Meurders (presentator van De Leugen Regeert) vind ik wel sympathiek maar ik moet Norbert gelijk geven dat ook dit programma toneel is. Presentatorstem (anders dan in het gewone leven kwa snelheid en toon): Goedenavond allemaal, vandaag iemand van de PNVD over Pauw & Witteman. Wat is er loos, vind je het terecht, blablabla. Panel reageer ook eens. Mooi, op naar volgende item. Item af. Tot de volgende keer; dan weer zelfde formule, zelfde toneeldecor…
Een programma waarin mensen zichzelf zijn bestaat niet in televisieland.

Ik probeer de mensen zo te veranderen zodat iedereen, zelfs ik, zichzelf kan zijn, zelfs op tv. Weg met de sekstaboes, weg met de niet-seksuele taboes, weg met alle politieke correctheid.

  • Bijlage: een e-mail (17-08-2006):
Beste Marthijn, Ad en Norbert,

We hebben elkaar gisteren ontmoet. Ik had beloofd om zo snel mogelijk te reageren. We willen jullie drieën graag in onze uitzending.

Drie personen over één onderwerp is erg veel, maar we snappen dat het voor jullie belangrijk is. Omdat het niet mogelijk is zoveel mensen aan één tafel te zetten, omdat dat simpelweg niet past (we hebben dan ook ongeveer drie andere gasten), worden jullie geïnterviewd aan de kleine tafel (die we ook in de uitzending hebben). Paul en Jeroen komen daar dan samen aanzitten om een serieus gesprek met jullie aan te gaan.

Ik heb ook een vraag aan jullie: Is het mogelijk om jullie document: "Verkies Verantwoorde Vrijheid" niet op 26 augustus te presenteren, maar twee weken later, op 12,13 of 14 september?

Als de 26ste weer alles gaat lopen in de media, lopen wij met ons programma achter de feiten aan. Misschien kunnen jullie bijvoorbeeld het AD op de hoogte brengen, zodat zij het 's ochtends in de krant publiceren en jullie 's avonds dan bij ons in het programma zitten.

Als jullie dit voorstel zien zitten, laat dan weten welke van bovengenoemde data het beste uitkomt voor jullie drie.

Groeten,
Danielle

Wellicht ten overvloede, maar;
Pauw&Witteman wordt vanaf maandag 4 september van ma t/m vrijdag live uitgezonden tussen 23.00 en 23.55 uur vanuit Studio De Plantage in Amsterdam bij de VARA/NPS op Nederland 1.
We hebben ons document Kies verantwoorde vrijheid uiteraard niet op een andere datum gepubliceerd dan we aangekondigd hadden.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."