photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Herman Meijer

(De Groene Amsterdammer - Niet Geplaatst)

© 8 november 2006 Marthijn Uittenbogaard
Begin 2005 belde Herman Meijer, de toenmalige voorzitter van GroenLinks, mij op: of een quote van hem van de Martijn-website kon worden verwijderd, althans het mocht er wel op blijven staan maar liefst niet zo prominent. De uitspraak betreffende zijn liberale standpunt over pedofilie, stond namelijk op de beginpagina van de vereniging voor acceptatie van pedofilie. Hij zei tegen mij iets in de trant van: 'ik wil niet beweren dat ik er nu niet meer achter sta maar ik word er telkens op aangesproken. Echter ook wel eens positief. Een meisje van een scholierenforum was juist positief over mij vanwege deze uitspraak.'

Ik heb een mailtje over dit telefoontje teruggezocht: "[...] Ik ben overigens vorige week vrijdag gebeld door Herman Meijer, de voorzitter van GroenLinks. Of we zijn quote wat minder prominent op onze website wilden zetten. Deze stond al tijden op de beginpagina. Ik heb de quote daar verwijderd. Echter op een mailtje of hij geïnterviewd wil worden reageert hij niet. Ook geen bedankje dat ik de quote daar heb weggehaald. Hij liet doorschemeren nog wel achter de quote te staan maar dat je die in het licht moest zien van de voorgestelde wetswijziging van Korthals Altes. Hij vond het vervelend telkens op deze quote aangesproken te worden. Ook wat betreft on-line discussies over Martijn werd hij genoemd. Conclusie: Herman is de kwaaiste niet maar toch wel een politiek correcte angsthaas."

Iets later merkte ik dat de herverkiezing van de GroenLinks-voorzitter zojuist had plaatsgevonden. Blijkbaar was de quote in dit licht extra pijnlijk. Tegenwoordig zegt Meijer van standpunt te zijn veranderd. Hij schrijft aan dit blad: "Sinds 1991, toen het klachtvereiste werd ingevoerd, is er [...] veel misbruik aan het licht gekomen. Het [...] onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut beschrijft de funeste werking van deze wettelijke maatregel voor misbruikte jongeren tussen de twaalf en zestien jaar. Het is dan ook terecht dat dit onderdeel van de wet in 2002 werd geschrapt."

Nergens wordt in het genoemde onderzoek aangetoond dat de vorige wet funest was voor jongeren. Het verschil is alleen dat men nu voor de bezitterige ouders kiest en niet voor de jongeren die in dat onderzoek in meerderheid aangeven zelf hierover te willen beslissen. Wetenschappelijk onderzoek (o.a. Bauserman, Tromovitch en Rind) toont aan dat vrijwillig aangegane pedoseksuele relaties niet schadelijk zijn en vaak positief zijn voor de jongeren. De uitkomst van deze commissie lag overigens bij voorbaat vast daar commissies veelal bestaan uit betaalde politiek correcte lui die de meerderheidsstandpunten van de bevolking moeten goedpraten zodat politici wetten uit electorale overwegingen met 'schone handen' kunnen aanpassen.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."