photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Mark Rutte op de populistische toer

© 9 juni 2007 Marthijn Uittenbogaard
Mark Rutte was de hoofdgast in het live uitgezonden tv-programma Het nieuwe lagerhuis (VARA). Rutte ligt al tijden onder vuur binnen de VVD. Hij is gekozen tot lijsttrekker door de VVD-leden maar veel leden en vooral ook veel niet-leden hebben meer sympathie voor Rita Verdonk. Wat nu te doen? Rutte 'moet' een - wat men noemt - rechts programma uitdragen om de Rita-achterban te behouden zodat ze niet overlopen naar de Partij voor de Vrijheid met Geert Wilders als frontman. De VVD hoopt er op om Wilders-aanhangers terug te winnen daar veel van die aanhangers ex-VVD stemmers zijn. Zoals veel politici laat ook Rutte zich leiden door 'wat hij moet vinden'. Dat zie je als toeschouwer. Zelfs al draagt hij hetzelfde uit als Verdonk of als Wilders, men zal hem blijven wantrouwen.

Vandaag ging het in Het nieuwe lagerhuis weer eens over pedoseksuelen. De VARA toonde eerst een filmpje met enge muziek en daarmee hadden ze op een goebbels-achtige manier de toon alweer gezet. Rutte die van tevoren wist dat dit onderwerp aan bod zou komen (het stond aangekondigd op teletekst en voorlichters genoeg binnen politieke partijen) had zijn zegje klaar over pedoseksuelen. Zij hebben geen enkel recht op privacy want zij hebben een klein kind misbruikt. Een vijftienjarige geldt dus per definitie ook als klein kind daar de leeftijdsgrens voor seksuele contacten op zestien jaar ligt. Grote kinderen betreffen dan dus alleen de zestien- en zeventienjarigen, want met achttien ben je officieel volwassen. Hij vertelde zijn standpunt op zo'n populistische drammerige toon dat ik hem niet geloof. Het is niet zijn mening. Wanneer het stemmen oplevert om joden per trein te transporteren naar het oosten 'vindt' Rutte dit waarschijnlijk ook een goed plan. Hard maar helaas waar.

Kritische geluiden waren er gelukkig ook te horen. Er waren een paar mensen in het publiek die genuanceerde opmerkingen maakten en zij kregen zelfs bijval van mensen uit het publiek middels applaus. Iets minder applaus dan in het begin vlak na het filmpje toen men de stelling inluidde - de stelling dat mensen recht hebben om te weten waar pedoseksuelen wonen - maar toch. Ook CDA'er Hannie van Leeuwen (ex-Eerste en -Tweede Kamerlid), die deze uitzending in de jury zat, liet een menselijk en onpopulistisch geluid horen. Zij zette terecht vraagtekens bij het feit of de samenleving er wel veiliger op werd met deze maatregel en ze wilde duidelijk niet scoren over de ruggen van veroordeelde pedoseksuelen waar zij menselijk over sprak. Dat haal je er zo uit ondanks dat ze maar kort aan het woord was. Hulde voor haar. Ze blijft het humane gezicht van het CDA.

Rutte had het al verbruid bij de Wilders- en Verdonk-aanhang. Ik ben bang voor hem dat echte liberalen zijn val ook niet meer zullen willen voorkomen. Kortom: Rutte exit en tijdelijk een nog populistischere koers van de VVD. Totdat ze inzien dat ze meer verliezen aan de intolerante zijde dan te winnen valt aan de meer menselijke zijde. Het blijven moeilijke tijden voor humaan liberalen die enkel een door de massamedia verketterde PNVD aan hun zijde vinden.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."