photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Sluit mensen niet uit van het debat

© 26 juli 2011 Marthijn Uittenbogaard
Dat je problemen krijgt wanneer je in een paar decennia veel mensen naar Nederland laat komen is logisch. Elke cultuur is anders. Zo is de acceptatie van homoseksualiteit bij Marokkanen bijvoorbeeld nog lager dan onder de zogenaamd tolerante Hollanders. Homo's in oude stadswijken hadden al jaren last van deze afnemende tolerantie en redeneerden vrij logisch: als dit zo doorgaat is de acceptatie van homoseksualiteit straks in heel Nederland terug bij af. Tenzij de nieuwelingen op tijd toleranter worden wat dit punt betreft. Wanneer mensen vluchten voor hun leven zijn ze dankbaar en zullen minder snel de normen en waarden van het gastland verfoeien. Als mensen echt voor hun leven moeten vluchten moet je ze helpen, hoe dan ook.

Zijn er geen positieve dingen die Marokkanen (ik noem deze groep maar voor het gemak) meebrengen. Uiteraard, maar men let altijd op de negatieve dingen. Marokkanen verzorgen opa en oma doorgaans beter dan ze weg te stoppen in een bejaardentehuis. Wat homoseksualiteit betreft zie ik daar verbeteringen, lang niet iedereen is fel tegen en velen omarmen het en er komen er ook steeds meer uit de kast onder hen. Of te wel: verbetering.

Bij de Hollanders zie ik weinig tot geen verbeteringen. Al jaren niet. De islam-bashers reppen over homo- en vrouwenrechten juist om deze zichzelf eindelijk eens eigen te maken. Ze komen uit de conservatieve delen van het CDA, de VVD en de SP. Ze zijn tegen de scheiding van man en vrouw maar in Nederland hebben we overal aparte kleedkamers voor mannen en vrouwen. Deze scheiding die nu logisch aanvoelt omdat we ons ongemakkelijk zouden voelen is onlogisch en het is wat het is: een scheiding tussen man en vrouw. Gebaseerd op seksuele onderdrukking. En weer gebaseerd op het monogame huwelijk. En op de economie als je verder doordenkt.

De islam-bashers en de meest radicale moslims lijken gigantisch op elkaar. Ze hebben een ideologie nodig en een groepsdenken om zogenaamd iemand te zijn. Hun echte zelf durven ze niet te kennen. Op seksueel gebied onderdrukken ze naast anderen vooral zichzelf. Een uniform, driedelig pak is heilig in die kringen. Jezelf tonen, laat staan op een naturistencamping is not done in al die kringen.

En deze ziekte heet als het te erg wordt: fascisme. Terwijl hun ideologie wel een kern van waarheid bezit; zie het begin van mijn betoog.

De politieke en journalistieke cultuur heeft lange tijd verschillende discussies niet toegestaan. Hierdoor is het onnodig erg uit de hand gelopen. Elk onderwerp en elke groep moet aan het woord gelaten worden in de discussies. Als je alle roodharigen uitsluit van het debat of iedereen die blauw een mooie kleur vindt, dan vroeg of laat loopt dit volledig uit de hand. Vraag me niet hoe, want het zijn rare voorbeelden, maar uit de hand lopen zal het. Op den duur vallen er zelfs doden.

De les is: ga met elkaar in discussie en sluit mensen die willen deelnemen aan de discussie nooit uit. Personen die de discussie mijden - Wilders gaat nooit met moslims in debat - verliezen het dan al snel. Zo niet - ik doel op de discussie wel of niet aangaan - dan neemt hun aanhang toe.

Reactie van mij op een artikel op de opiniesite Joop.nl.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."