photo: Marthijn Uittenbogaard
News Biography Publications Links Contact search

Stop basisonderwijs gebaseerd op religie

(The Post Online & Frontaal Naakt, Niet Geplaatst)

© 4 mei 2015 Marthijn Uittenbogaard
Mag je je zoon of dochter naar een nazi-school sturen? Nee, dat staat onze samenleving gelukkig niet toe. Mag je je kind naar een 'niburu-school' sturen waar het volgestopt wordt met onzin? Ook dat mag niet. Wel sturen velen hun kind naar een school waar je leert dat een man over water kon lopen.

De schoolstrijd is zo'n 100 jaar geleden beslecht, lees je wel eens. De strijdbijl mag dan wel begraven zijn, ooit wordt deze weer opgegraven. Dit wanneer confessionele (CDA, SGP, CU en eventueel een komende moslimpartij) partijen steeds minder zetels hebben in het parlement. Die tijd begint aan te breken. Sommige liberalen zeggen wel eens dat je enkel openbaar onderwijs moet financieren. Rijke ouders kunnen dan nog steeds hun kinderen laten indoctrineren op scholen. Dit vind ik geen oplossing daar ik kinderen als autonome wezens zie en niet als bezit van de ouders. Overigens kan je filosofisch gezien elk soort opvoeding dan wel elk soort onderwijs zien als indoctrinatie in de negatieve dan wel in de positieve zin. Laten we niet doen alsof er op openbare scholen geen onzin geleerd kan worden, afhankelijk van de dan geldende normen en waarden, die later achterhaald kunnen blijken te zijn. Maar wat als die normen heden ten dage al achterhaald blijken? Zoals het lopen over water. Het negatief zijn over homoseksuelen. Het huidige schoolsysteem leidt tot apartheid: moslims apart, christenen apart, et cetera. Van jongs af aan groepen scheiden. Dit lijkt me zeer ongezond voor het humanisme in de samenleving.

De openbare scholen mogen best aandacht besteden aan alle religies. Naastenliefde kan je ook bijbrengen, of vooral zelfs, zonder religie. Ouders mogen naast de school hun kinderen het geloof bijbrengen. Om ze te verbieden hun kinderen mee naar de kerk te nemen of naar de moskee gaat wat ver lijkt mij. Met religieus neutraal onderwijs geef je ze in ieder geval ook andere visies mee. Vanaf twaalf mogen kinderen van mij zelf wel beslissen welke school zij kiezen. Een school met of zonder religie. Dat is dan hun eigen keus.
Staat er onverhoopt een typ-/spel-/taal- of feitelijke fout in bovenstaande tekst?
Of wilt u reageren op de tekst? Dan hoop ik dat u contact opneemt.
"Wees eerlijk en laat zien wie je bent."
"Kinderen moeten veel meer zeggenschap krijgen."
"Alle zedenwetten moeten weg."
"Pedohaat heeft niets met seks te maken."
"We gaan verkeerd met seksualiteit om."
"Hoe zinniger wat je zegt, hoe bozer men wordt."
"Zonder pedofilie zou de wereld veel armer zijn."